Що е то мека мебел, има ли тя почва у нас?

Под фразата "мека мебел" разбираме, всеки тапициран с плат или дамаска предмет, на който може да се седне или легне. Т.е. в това число влизат следните мебели:
почистване на матраци
легло с рамка за матрак, снимка: https://mebele.bg

  • диван
  • канапе
  • фотьойл
  • кресло
  • стол
  • табуретка
  • лежанка
  • отоманка
и по мое мнение...
  • матрак/легло
Матрака е част от леглото, то се състои от някакъв вид конструкция или рамка и най-отгоре естествено има... матрак. Поради тези факти аз лично смятам, че матрака и леглото също биха могли да се нарекат мека мебел.


След като установихме що е то мека мебел, нека видим дали има почва у нас!

Мека мебел наричаме така удобните дивани у дома, това обаче е съвременната форма на меката мебел, да тези новите ъглови дивани от две и повече части с големите табуретки, наричани още "модулна мека мебел" или "модулни дивани".
фотьойл от 20 век
фотьойл от 20 век, снимка: https://bg.wikipedia.org/wiki/Фотьойл

По време на соц-а обаче меката мебел в хола не изглеждаше по този начин и не се наричаше така, тогава всички казваха "холова гарнитура" или холна, зависи в кой край на България сте отрасли.

Холовата гарнитура от едно време включваше: един диван за трима, не винаги, но често още един диван за двама, два фотьойла и две табуретки. Така що годе изглеждаше хола на всяка панелка в София и не само.
кресло от 18 век
кресло от 18 век, снимка: https://bg.wikipedia.org/wiki/Фотьойл

Ако върнем още по-назад, някъде по царски времена, ще установим, че меката мебел е наричана по още по-различен начин. Трон, отоманка (лежанка), кресло, как звучи само! Доста аристократично и някак, царски..!

В крайна сметка времената са се променили много откакто в България имаме Премиер вместо Цар, но меката мебел си е съществувала и тогава, просто е била наричана по друг начин.

Не всички са имали късмета да седят на тронове или кресла, въпреки това една история на баба ми ме е впечатлявала винаги, не защото баба е седяла със семейството си на удобна мека мебел, точно обратното!

Историята разказва за това как на Бъдни вечер зад къщата от кирпич, цялото семейство се събирало в плевнята и сядало върху одеяло под което има слама. Това е била меката мебел на баба и дядо, те не са били цар и царица, и не са ползвали тронове и кресла, но са били хора и са имали Дом!

Предвид от кога се ползва мека мебел у нас, очевидно има не само почва, а и сериозно развитие през годините!

Коментари