С какви препарати да почистваме тапицериите у дома?

Нека започнем с, какво е тапицерия? Обобщено накратко, тапицерията е най-горният слой на една мека мебел, повърхността върху която сядаме. Тапицерията може да бъде от плат, естествена кожа или еко кожа (изкуствена кожа).

За да извършим почистване на тапициран диван, първо трябва да установим материала на повърхността на дивана. Чак тогава можем да изберем препарат за основно почистване на меката мебел или просто за отстраняване на петна от дамаската.
Машинно почистване на тапицерия с препарат
Машинно почистване на тапицерия с препарат

Правилният подход при почистване на тапицерии е от изключително значение за добрия краен резултат, дори да сте си купили най-скъпата машина, уред, препарат или каквото и да е! Ето какво Ви съветвам аз в няколко стъпки:


  1. Установете вида на тапицерията - дали е от плат или е кожена, ако е от кожа, от каква кожа е. Може този съвет да ви се струва нелеп, но съм приемала обаждане за изпиране на холов диван, а когато пристигам на адреса тапицерията на дивана се оказва еко кожа!
  2. Установете вида на замърсяването - дали ще се отстранява домашна прах, петна, миризми или друго. От това зависи избора на препарат за почистване.
  3. Начин на почистване - как ще почиствате дивана, машинно или ръчно? Това също оказва значение при избора на препарат.
  4. Избор на препарат - третирането на дамаски с препарат си е цяла наука! Хаотичното и не добре обмислено използване на различни препарати за дамаски с цел почистване на меката мебел определено е лоша идея. Тук може би е най-удачният момент в който като подточка (4.1.) мога да Ви посъветвам НИКОГА ДА НЕ използвате препарати за дамаски в които има белина/избелители! В противен случай е много вероятно да изгорите тъканта и същата с времето (месец-два) да започне да се къса!!!
Използвайте леки и в никакъв случай агресивни препарати, без значение дали става въпрос за почистване на тапицерия или на пода в детската стая. Избягвайте препарати с неясен произход или изтекъл срок, винаги четете указанията на информационния лист на препарата. Тествайте препарата върху малка скрита част на дивана (например в някой ъгъл на гърба му), преди да прибегнете към почистване на лицевата му страна.

Това са малка част от съветите които мога да дам, но пък са едни от основните правила когато трябва да почистим тапицерията на дивана у дома.


Коментари